Waar kan je als fiscalist werken?


Je staat aan de start van je loopbaan en vraagt je af; waar kan ik als fiscalist werken? Als fiscalist kun je werken bij grote bedrijven (bedrijfsleven), bij accountants- en belastingadvieskantoren, taxboutique, advocatenkantoren en uiteraard bij overheidsinstellingen. Ook kan je als fiscalist werken bij een universiteit als bijvoorbeeld docent.

Waarom starten bij een accountants- en belastingadvieskantoor?
Starten bij een accountants- en belastingadvieskantoor is verstandig. Daar doe je belangrijke, vaktechnische ervaring op, die je aantrekkelijk maakt voor de andere sectoren. Daarnaast kun je na een uitstapje naar bijvoorbeeld het bedrijfsleven ook weer gemakkelijk terug naar een accountants- en belastingadvieskantoor. Juist omdat je eerst de juiste ervaring hebt opgedaan.

Start je je loopbaan bijvoorbeeld bij de Overheid, dan kan het zijn dat je je te eenzijdig ontwikkelt waardoor je na 3 of 4 jaar niet meer interessant bent voor een accountants- en belastingadvieskantoor. Men maakt dan gemakkelijk de keuze voor een andere fiscalist.

Werken als fiscalist in het Bedrijfsleven
Het bedrijfsleven richt zich vooral op fiscalisten die enkele jaren ervaring hebben bij een groot accountants- en belastingadvieskantoor binnen de internationale praktijk. In het bedrijfsleven is vooral behoefte aan fiscalisten met ervaring binnen de adviespraktijk of juist de aangiftepraktijk. Als fiscalist in het bedrijfsleven richt je je meer op regisseren van fiscale projecten dan op de vaktechnische kant van het vak. Daarnaast heb je natuurlijk geen klanten. Je bent als fiscalist ondersteunend aan het bedrijf. En dus niet even ‘belangrijk’ als bij een accountants- en belastingadvieskantoor. Daar ben je de ‘fee-earner’. En natuurlijk ook vaak de vertrouwenspersoon!

Werken als fiscalist bij de Overheid
Werk je als fiscalist bij de Overheid, dan bekleed je vaak geen adviesfunctie maar eerder een vaktechnische functie of opsporingsfunctie. En daar zit nu net het verschil met werken bij een accountants- en belastingadvieskantoor. Daar ben je de adviseur.

Accountants- en advieskantoren richten zich vaak bij het aantrekken van een fiscalist op fiscalisten die aansluitend ervaring hebben opgedaan bij een ander kantoor. Juist vanwege de recente advieservaring. En deze advieservaring doe je vaak niet op bij de Overheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Martijn Betgem

Deze fiscale website heb ik gemaakt.

Ik ben al meer dan 20 jaar actief als recruiter binnen de fiscaliteit.

Mocht je als fiscalist een vraag over de fiscale arbeidsmarkt hebben. Neem contact met me op!