Jouw test B4 is ‘geld’ waard!


Ik spreek regelmatig fiscalisten die allemaal zijn begonnen bij een groot of B4-kantoor op voorwaarde dat de test in orde was. Vaak hoor ik aan de andere kant van de (telefoon)lijn stilte als ik naar de resultaten van de test vraag. ‘Die heb ik wel ergens in mijn mail, denk ik.’ En, ‘Ik kan me niet meer herinneren wat er allemaal in stond’.

Opvallend. Je hebt een keurmerk gekregen, maar je bent het je niet bewust. Deze testen worden vaak door gerenommeerde bedrijven zoals GITP afgenomen en zijn toegespitst op HBO of WO niveau en de fiscaliteit. Je wordt dus echt voor je vak onder de loep. En dat zegt wel wat. Mooie aanvulling voor je cv denk ik dan!

Je bent goed gekeurd!
Bekijk de resultaten eens goed. Scoor je op bepaalde punten, bovengemiddeld? Gefeliciteerd! Vermeld het dan in je cv. Punten als goed kunnen abstraheren, in teamverband werken, sociaal sterk zijn en gemakkelijk van het grote geheel naar details gaan, zijn echt waardevolle eigenschappen voor een adviseur (in spe)!

Veelal bestaan deze tests uit de volgende onderdelen:
Cognitieve capaciteiten: Tests omvatten vaak verschillende soorten cognitieve vaardigheden, zoals numerieke redenering, verbale redenering en abstract redeneren.

Persoonlijkheid: testen kunnen worden gebruikt om inzicht te krijgen in je persoonlijkheidskenmerken, waaronder eigenschappen zoals extraversie, nauwgezetheid, openheid, vriendelijkheid en emotionele stabiliteit.

Interpersoonlijke vaardigheden: Dit kan de beoordeling van je communicatieve vaardigheden zijn, teamwerkvaardigheden en vermogen om effectief met anderen samen te werken omvatten.

Leiderschapscapaciteiten: Voor bijvoorbeeld de rol van manager, wordt gekeken naar je vermogen om leiding te geven, beslissingen te nemen en anderen te motiveren.

Creativiteit: Sommige testen, meten hoe goed je nieuwe ideeën kunt genereren, problemen kunt oplossen en creatieve oplossingen kunt bedenken.

Stressbestendigheid: Je vermogen om onder druk te presteren en stressbestendigheid kunnen worden beoordeeld; een waardevolle eigenschap in de drukte van een fiscale praktijk.

Specifieke vaardigheden: Afhankelijk van de functie kunnen testen, specifieke tests omvatten om te beoordelen of je beschikt over de vereiste technische of vakspecifieke vaardigheden.

Schriftelijke en mondelinge communicatie: Je communicatievaardigheden kunnen worden beoordeeld via schriftelijke tests, presentaties of gesprekken.

Kennis en expertise: Voor sommige functies kan een beoordeling van je vakspecifieke kennis en expertise plaatsvinden.

Werkstijl en motivatie: testen kunnen ook gericht zijn op het begrijpen van je werkstijl, motivaties en carrière doelen.

Scoor je goed op sommige van deze punten? Vermeld het dan in je cv! Vergeet niet, je zoekt zeer waarschijnlijk een nieuwe werkgever in de fiscaliteit. En die vindt deze punten ook belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Martijn Betgem

Deze fiscale website heb ik gemaakt.

Ik ben al meer dan 20 jaar actief als recruiter binnen de fiscaliteit.

Mocht je als fiscalist een vraag over de fiscale arbeidsmarkt hebben. Neem contact met me op!