Klaar voor de belastingaangifte: Nederland in actie!

Het is weer die tijd van het jaar voor zo’n 7,3 miljoen particulieren en 1,9 miljoen ondernemers: belastingaangifte doen voor het jaar 2023, tussen 1 maart en 1 mei. Voor sommigen een routineklus, voor anderen een uitdaging. Vanaf middernacht kunnen mensen online hun aangifte doen via MijnBelastingdienst.nl of de handige aangifteapp. Om ervoor te zorgen dat iedereen vóór 1 mei met een gerust hart zijn aangifte kan indienen, staat gratis hulp klaar, telefonisch, online en in de buurt.

Sommigen waren er vroeg bij; om 08.00 uur vanochtend hadden al 100.000 mensen hun aangifte verstuurd. De eerste aangifte werd slechts 3,5 minuten na middernacht ingediend! “We begrijpen dat sommigen snel willen zijn, vooral als ze geld terug verwachten. Maar de periode loopt tot 1 mei. Neem dus de tijd”, zegt Steef Cobben, manager inkomstenbelasting bij de Belastingdienst. “En als je vóór 1 april aangifte doet, krijg je vóór 1 juli bericht van ons.”

Veel gegevens zijn al ingevuld in de belastingaangifte, zoals loon- en bankgegevens, hypotheekgegevens en WOZ-waarden. Dit maakt aangifte doen gemakkelijker en vermindert de kans op fouten. Maar het is belangrijk om deze gegevens goed te controleren, te wijzigen of aan te vullen waar nodig, vooral als er iets is veranderd in 2023, zoals de aankoop van een huis, het starten van een bedrijf of een scheiding.

Om de start van de aangifteperiode en de beschikbare hulp onder de aandacht te brengen, stonden medewerkers van de Belastingdienst vanmorgen al vroeg in Utrecht, op het plein tussen Utrecht Centraal en Hoog Catharijne. Steef Cobben was ook aanwezig. “We willen benadrukken dat er hulp is voor iedereen die dat nodig heeft bij het invullen van de belastingaangifte, zowel binnen als buiten de Belastingdienst. Kijk op de website belastingdienst.nl/aangifte voor alle informatie over aangifte doen en op belastingadienst.nl/hulp voor een overzicht van de beschikbare hulp. Daarnaast staan we online, telefonisch en aan de balie klaar om te helpen. En niet alleen wij, maar ook veel maatschappelijke organisaties zoals bibliotheken bieden gratis hulp bij de belastingaangifte. Dus, een beetje extra hulp is nooit ver weg.”

NIEUW: De Belastingbus voor al je vragen over je aangifte!

Nieuw dit jaar is de Belastingdienstbus. De bus reist drie weken door Nederland om mensen met vragen over hun aangifte te verwijzen naar de juiste hulp. Bjorn Meijer, unitdirecteur dienstverlening bij de Belastingdienst, kijkt uit naar de tour: “Op negen locaties in het land helpen we mensen op weg met de aangifte. Dat kan zijn met behulp van een checklist, informatie op de website, een podcast of door een afspraak te maken bij een belastingkantoor of een steunpunt in de buurt.”

Route van de Belastingdienstbus:

  • Dinsdag 26 maart in Almere
  • Woensdag 27 maart in Middelburg
  • Vrijdag 29 maart in Arnhem
  • Dinsdag 2 april in Leeuwarden
  • Woensdag 3 april in Groningen
  • Vrijdag 5 april in Enschede
  • Dinsdag 9 april Heerlen
  • Woensdag 10 april Den Bosch
  • Vrijdag 12 april in Zwolle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Martijn Betgem

Deze fiscale website heb ik gemaakt.

Ik ben al meer dan 20 jaar actief als recruiter binnen de fiscaliteit.

Mocht je als fiscalist een vraag over de fiscale arbeidsmarkt hebben. Neem contact met me op!