Fiscalisten die als ZZP’er werken moeten hier op letten!

Als ZZP-fiscalist ben je de troubleshooter in de fiscale arena. Of het nu gaat om het wegwerken van achterstanden of het tijdelijk invullen van een collega’s positie; als zelfstandige professional sta je voor de taak om problemen op te lossen. Dit brengt echter een aanzienlijke druk met zich mee, waarbij er weinig ruimte is voor leren en groeien. Je moet zelf je weg vinden en de opdrachtgever verwacht resultaten zonder gedoe.

  1. Interimwerk als leertraject? Vergeet het maar. Het interimwerk biedt weinig tot geen ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. In tegenstelling tot vaste dienstbetrekkingen, waar je samen met je werkgever naar de toekomst groeit, moet je als ZZP’er al voldoende ervaring hebben om de klus te klaren.
  2. Duidelijke verwachtingen zijn essentieel Om teleurstellingen te voorkomen, is het cruciaal om vooraf de verwachtingen van de interim opdracht af te stemmen. Hoeveel werk moet er worden verzet? Welke output wordt verwacht? Alleen door dit helder te definiëren, kun je succesvol zijn en misverstanden vermijden.
  3. Omgaan met indirecte uren Het managen van indirecte uren kan een struikelblok vormen. Is het de bedoeling dat je buiten werktijd nog zaken afrondt? Duidelijke communicatie hierover is noodzakelijk om misverstanden te voorkomen.
  4. Zelfstandig betekent echt zelfstandig In tegenstelling tot werken in loondienst, waar bepaalde taken worden gefaciliteerd door de organisatie, moet je als ZZP’er alles zelf doen. Werk- en privétijd lopen door elkaar, en je zult ook minder aangename taken moeten oppakken die in loondienst vaak worden afgehandeld door ondersteunend personeel.
  5. Commerciële vaardigheden zijn noodzakelijk Als ZZP’er moet je jezelf voortdurend opnieuw verkopen en tariefafspraken maken. Commerciële vaardigheden zijn daarom onmisbaar, zelfs als dit niet je favoriete aspect van het werk is.
  6. Juridische zorgvuldigheid en professionaliteit Als fiscaal jurist is het van cruciaal belang om nauwkeurigheid te betrachten in alle communicatie en documentatie. Fouten worden je sneller aangerekend vanwege je expertise, dus zorg ervoor dat alles tot in de puntjes geregeld is, inclusief je facturering.
  7. Uitdagingen van tijdelijk werk Interimopdrachten zijn vaak gericht op uitvoerende taken en bieden niet altijd de diepgaande uitdagingen die je zou willen. Het is een compromis voor meer vrijheid en potentieel hogere verdiensten.

In een arbeidsmarkt die steeds meer gewend raakt aan het werken met ZZP’ers, worden deze professionals steeds meer als integraal onderdeel van het team gezien. Het is een teken van waardering voor hun bijdrage aan het efficiënt oplossen van problemen, wat uiteindelijk voordelen oplevert voor de gehele organisatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Martijn Betgem

Deze fiscale website heb ik gemaakt.

Ik ben al meer dan 20 jaar actief als recruiter binnen de fiscaliteit.

Mocht je als fiscalist een vraag over de fiscale arbeidsmarkt hebben. Neem contact met me op!