Soepele saneringsbeleid loopt af op 1 april 2024

Ondernemers staan voor een uitdaging nu de deadline nadert voor het aflossen van hun coronabelastingschuld. Tijdens de pandemie konden bedrijven uitstel van belastingbetaling aanvragen, wat resulteerde in een uitgestelde schuld van €47,7 miljard. Van dat bedrag blijft er momenteel nog €11,5 miljard openstaan bij zo’n 178.000 ondernemers. De vraag is natuurlijk: kunnen zij deze uitgestelde schuld nog voldoen?

Een recent rapport van de Algemene Rekenkamer geeft inzicht in de stand van zaken. Het rapport suggereert dat een aanzienlijk bedrag van €5,7 miljard mogelijk niet volledig zal worden afgelost. Ondernemers met een openstaande schuld kregen sinds oktober 2022 een betalingsregeling aangeboden, maar meer dan een derde van hen loopt achter met aflossen, waardoor ze uit deze regeling kunnen worden gezet. Echter, de Belastingdienst kampt momenteel met een capaciteitstekort om dwanginvorderingen in te zetten tegen ondernemers die niet voldoen aan hun betalingsverplichtingen.

Staatssecretaris Van Rij heeft de Tweede Kamer recentelijk geïnformeerd over de stand van zaken met betrekking tot de betalingsregeling. Hij erkent de uitvoeringslast die gepaard gaat met het afwikkelen van de coronabelastingschulden en benadrukt dat uitstel geen afstel betekent. Uiteindelijk zullen er invorderingsmaatregelen worden genomen tegen alle ondernemers die niet aan hun verplichtingen voldoen.

Om het proces te versoepelen, heeft de Belastingdienst tijdelijk het saneringsbeleid voor coronabelastingschulden aangepast. Als bedrijven levensvatbaar zijn, kan de Belastingdienst onder bepaalde voorwaarden bereid zijn de belastingschulden kwijt te schelden. Deze versoepeling biedt een grotere kans op succes voor bedrijven die een saneringsakkoord willen sluiten, omdat andere schuldeisers eerder geneigd zijn in te stemmen met een akkoord.

Het is belangrijk voor ondernemers om te handelen, aangezien de deadline voor het versoepelde saneringsbeleid nadert op 1 april 2024. Het indienen van een saneringsverzoek vóór deze datum is essentieel, zelfs voor bedrijven die anticiperen op mogelijke liquiditeitsproblemen in de toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Martijn Betgem

Deze fiscale website heb ik gemaakt.

Ik ben al meer dan 20 jaar actief als recruiter binnen de fiscaliteit.

Mocht je als fiscalist een vraag over de fiscale arbeidsmarkt hebben. Neem contact met me op!